cebelarska-zveza-drustev-maribor-Layer 316Slovenski med

Slovenski med je tradiconalno pridelan in kakovosten

Slovenija velja že od nekdaj za zibelko tradicionalnega čebelarstva in smo edina članica Evropske unije, ki je zaščitila svojo avtohtono čebelo – kranjsko sivko, kar pomeni, da lahko na območju RS gojimo izključno samo to raso čebel.

Naloga čebel je opraševanje rastlinja, kar je izredno pomembno za kmetijstvo in prehrambeno industrijo, ne samo v Sloveniji, ampak širom sveta. Čebelarji čebelam praviloma odvzamemo preseček pridelkov. Vendar je čebelarstvo dandanes tako napredovalo in se še vedno razvija in širi, da lahko pridelamo večje količine tako medu kot tudi drugih čebeljih pridelkov, ki so izrednega pomena v naših življenjih, pri tem pa ne oškodujemo čebel.

Med je odlično prehransko dopolnilo, sladilo in krepčilo. Uporablja se lahko kot prehranski dodatek v kuinariki kot tudi v zdravstvene namene, saj je zelo učinkovito naravno razkužilo. Prav tako so v našem vsakdanu prisotni tudi drugi čebelji pridelki, ki nam bogatijo kakovost življenja.

Tudi širom naših meja je znano, da slovenski čebelarji pridelujemo kakovosten in predvsem varen med za uživanje. Nad pridelavo, ki se še vedno v večji meri izvaja na tradicionalni način, se vrši strogi interni nadzor s strani pristojnih služb in inšpekcij. Slovenski čebelarji čebelarimo v skladu s smernicami dobrih higienskih navad v čebelarstvu. Le-te so zasnovane po načelih sistema HACCP (tj. mednarodna metoda zagotavljanja varne prehrane). Slovenija je kljub majhnosti izredno bogata in pestra dežela, saj je obdana z naravnimi danostmi (gozdovi, pašniki, travniki, sadovnjaki, polja, vrtovi ipd.), kar nudi izredno kakovosten nabor čebeljih pridelkov.


“Slovenski med je varen, skladen s predpisi in ne predstavlja tveganj, po izbruhu afere z neregistriranimi zdravili za varojo”.

cebelarska-zveza-drustev-maribor-logo
Streliška cesta 150, 2000 Maribor

Davčna številka: SI50216406 DEŽELNA BANKA SLOVENIJE

zveza@czdm.si | tajnistvo@czdm.si

Matična številka: 5010667000 TRR SI56 1934 0501 1005 481

cebelarska-zveza-drustev-maribor-logo
zveza@czdm.si | tajnistvo@czdm.si

Davčna številka: SI50216406

Matična številka: 5010667000

DEŽELNA BANKA SLOVENIJE TRR SI56 1934 0501 1005 481