cebelarska-zveza-drustev-maribor-Layer 316Medovite rastline

Pomlad je prvi letni čas v letu, ko se narava začne prebujati v vsej svoji veličini, ko se življenje začne znova prebujati. Prvi znaki oživljanja narave dandanes niso več ravno pogojeni s koledarskim nastopom pomladi, ampak lahko opazimo prebujanje narave že kar nekaj dni ali tednov prej. Seveda je le-to odvisno tudi od samega območja in lokacije, vendar mnogokrat opazimo, da se prve medovite rastline prebujajo že ob prvih toplejših januarskih dneh. Vse to pa je rezultat spreminjanja podnebja, kateri sledi vegetacija v naravi. Spremembam in obnašanju narave pa sledi tudi razvoj čebel.

Medovite rastline, ki naznanjajo prebujanje narave in so hkrati pomembne tudi za slovensko kranjsko sivko so: črni teloh (Heliborus nigra), spomladanska resa (Erica carnea), črna jelša (Alnus glutinosa), navadna leska (Corylus avellana), pravi žafran (Crocus sativus), zvončki (Galanthus nivalis in Leucojum vernum), trobentice (Primula vulgaris), rastline gozdne podrasti in številne druge. Vsi vemo, da črna jelša in navadna leska sodita v skupino vetrocvetk, kar pomeni da za svoj obstoj ni potrebno opraševanje cvetov, vendar pa ju v toplih prvih pomladnih dneh čebele zelo rade obletujejo, saj jim nudita prvi cvetni prah, ki ga pridno prinašajo v panj.

V kasnejših pomladnih dneh in v poletnih mesecih so čebele neprestano v gibanju, letajo iz cveta na cvet, v panje in znova na cvetove – oprašijo večji del sadnega drevja in tudi zelenjadnice, poljščine, začimbnice.

Pozivamo vas, da tudi vi v svoj vrt, na dvorišče ali v lonček na okencki polici posadite kakšno medovito rastlino, npr. začimbnico, sadno drevo ipd. ter omogočite čebelam tudi v urbanem okolju, ugodno pašo.

cebelarska-zveza-drustev-maribor-logo
Streliška cesta 150, 2000 Maribor

Davčna številka: SI50216406 DEŽELNA BANKA SLOVENIJE

zveza@czdm.si | tajnistvo@czdm.si

Matična številka: 5010667000 TRR SI56 1934 0501 1005 481

cebelarska-zveza-drustev-maribor-logo
zveza@czdm.si | tajnistvo@czdm.si

Davčna številka: SI50216406

Matična številka: 5010667000

DEŽELNA BANKA SLOVENIJE TRR SI56 1934 0501 1005 481